Muzeji Radovljiške Občine-Mestni Muzej Radovljica
 
Mestni muzej
Sivceva hisa
Muzej talcev
Cebelarski muzej
Kovaski muzej
domov
urniki
aktualno
zaposleni
info javnega znacaja
kje smo
povezave
 
   
mm
  Aktualne prireditve v Mestnem Muzeju v Radovljici - 2014 - 2015

delavnici izdelave silhuetV sredo 7. 10., ob 17.00 se nam v Radovljiški graščini pridružite na delavnici izdelave silhuet. Preprost in zanimiv postopek nas bo popeljal v 18. stoletje, ko so bile nadvse priljubljene senčne podobe.

 
Dr Cene Avguštin
iconVALVASORJEVA ODLIČJA za leto 2014

Valvasorjevo priznanjeOb počastitvi mednarodnega muzejskega dneva, ki ga vsako leto 18. maja praznujejo muzeji po svetu, je Slovensko muzejsko društvo tudi letos namenilo Valvasorjeva odličja za izjemne prispevke k razvoju muzejske dejavnosti na Slovenskem. Podelitev najvišjih stanovskih nagrad in priznanj za posebne dosežke v muzejstvu se je odvijala v Baročni dvorani Radovljiške graščine v petek, 15. maja 2015.

Valvasorjev nagelj je prejela Polona Senčar za promocijo slovenske kulturne dediščine doma in na tujem.
Častno Valvasorjevo priznanje za leto 2014 so prejeli zakonca Alenka in Filip Pakiž za izjemne zasluge pri proučevanju, ohranjanju in promociji oblačilne dediščine na ribniškem območju in širše ter za donacijo Muzeju Ribnica; Nicolas Alan Dominko za donacijo fotografij in predmetov iz foto ateljeja Bavec Posavskemu muzeju Brežice, Nikolaj Szepessy, dr. med., za  ohranjanje premične kulturne dediščine na območju občine Beltinci in za donacijo lekarniško-zdravstvene zbirke Pomurskemu muzeju Murska Sobota, Društvo žena Prvačina za posebne zasluge pri ohranjanju, predstavljanju in populariziranju muzejstva in varstvu kulturne dediščine aleksandrink
Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke za leto 2014so prejeli Drago Oman, muzejski svetovalec iz Pokrajinskega muzeja Maribor za pedagoški projekt Velike stvaritve malih mojstrov Naj živi mir!; mag. Polona Sketelj, muzejska svetovalka iz Slovenskega etnografskega muzeja, za razstavo Vrata: Prostorski in simbolni prehod življenja; Metka Fujs, muzejska svetovalka, direktorica Jelka Pšajd, višja kustodinja, Irena Šavel, muzejska svetnica, iz Pomurskega muzeja Murska Sobota, za stalno razstavo Radgonski mostovi v Špitalu v Gornji Radgoni.
Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo je prejela dr. Anja Dular, muzejska in bibliotekarska svetnica.
Slavnostna govornica je bila Vesna Vuk Godina.

icPodrobnosti o prireditvi Valvasorjeva odličja ...
VALVASORJEVA ODLIČJA za leto 2014 VALVASORJEVA ODLIČJA za leto 2014 VALVASORJEVA ODLIČJA za leto 2014
VALVASORJEVA ODLIČJA za leto 2014 VALVASORJEVA ODLIČJA za leto 2014 VALVASORJEVA ODLIČJA za leto 2014
 
iconMednarodni dan muzejev 2015

Tudi letos so Muzeji radovljiške občine za mednarodni dan muzejev, ki je vsako leto 18. maja, pripravili nekaj zanimivih spremljevalnih dogodkov. Dogajanje se je začelo že 15. maja popoldne z brezplačnim vodenjem družin po zbirki Ilustracij v Šivčevi hiši, brezplačnim vodenjem po Čebelarskem muzeju in otvoritvijo otroških mizic za risanje in ustvarjanje. Vesel otroški vrvež se je razlegal po Radovljiški graščini.

dan-muzejev-2015 dan-muzejev-2015 dan-muzejev-2015
dan-muzejev-2015 dan-muzejev-2015 dan-muzejev-2015
dan-muzejev-2015 dan-muzejev-2015 dan-muzejev-2015
dan-muzejev-2015 dan-muzejev-2015 dan-muzejev-2015
dan-muzejev-2015 dan-muzejev-2015 dan-muzejev-2015

Naslednji dogodki so sledili v nedeljo, 17. maja, – ob 10.00 je bila v Čebelarskem muzeju predstavitev krpanke z motiviko satnic. Prečudovito krpanko (quilt) je na pobudo Margarete Vovk Čalič iz Etno galerije Desetnica iz Kranja spomladi 2014 izdelalo 67 žensk iz 16 slovenskih krajev, med njimi tudi članice Sekcije za ročna dela »Čbele« pri Društvu upokojencev Radovljica, ki jo vodi ga. Jožica Zadravec. Krpanka je velika 210 x 230 cm. Sestavljena je iz 77 rožic v obliki šestkotnikov, ki spominjajo na satnice, iz kar 539 različnih bombažnih vzorcev blaga, izdelanega v nekdanji tovarni Tekstilindus Kranj, ki je žal, podobno kot mnogo drugih tekstilnih tovarn, že pred leti zaprla svoja vrata. Margareta Vovk Čalič nas je poučila o tem, kaj je krpanka in koliko skupnega truda je treba, da nastane takšen izdelek. V nadaljevanju so naše umetnice pokazale, kako se izdela rožica za pregrinjalo, izdelano v vzorcu Babičin vrt z uporabo starodavne tehnike ročnega šivanja po papirni osnovi, ki izvira iz Anglije in jo ženske po vsem svetu še danes uporabljajo za izdelavo krpank.

Sledilo je brezplačno vodenje po Čebelarskem muzeju, ki ga je izpeljala avtorica razstave kustosinja Ida Gnilšak, predstavila nam je svet čebel in postopek, kako je nastajala razstava. Ob 12. uri smo potrkali še na sosednja vrata Razstave o Antonu Tomažu Linhartu, kjer nam je skrivnosti svetovnega in slovenskega razsvetljenstva in vse o očetu slovenskega gledališča razodela soavtorica razstave in direktorica MRO Verena Štekar-Vidic. Brezplačno vodenje je potekalo še v kovaškem muzeju v Kropi, kjer je obiskovalce med žeblje in značilnosti kroparskega prebivalstva popeljala kustosinja Saša Florjančič.

 

icone
mm
LETALSTVO V MODELIH
-
razstavo si lahko v bodoče ogledate v Tehničnem muzeju v Bistri!

letalstvo v modelih

Predstavila jo bosta pilot in modelar Albin Novak in avtor vsebinske zasnove in strokovni vodja pripravljalnega odbora dr. Sandi Sitar. Razstavo bo odprla generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije Damjana Pečnik.

 


Začetki slovenskega letalstva segajo v čas prvega balonarja leta 1810 in prvega motornega letalca leta 1909. Letalsko modelarstvo pa je še zgodnejše, saj so prvi model balona na Slovenskem izdelali že leta 1784, prvi letalski modeli pa so nastajali še pred koncem 19. stoletja. Modeli nam zdaj omogočajo pogled v preteklost – ob njih se seznanjamo z letali, ki jih ni več, omogočajo nam pogled v prihodnost – seznanjajo nas z letali, ki jih še ni, lahko pa so zgolj modeli zaradi modelov, ki naj čim bolje letijo in so del pestre športne modelarske dejavnosti.

Razstavo Letalstvo v modelih je spodbudila želja staroste slovenskih letalcev in modelarjev Albina Novaka, da se javnosti predstavijo modeli Rusjanovih in Bloudkovih letal ter letal drugih pomembnih slovenskih letalskih konstruktorjev.

Ob podpori domače občine in posebej župana Cirila Globočnika so jo pripravili Muzeji radovljiške občine (vodja projekta Verena Štekar-Vidic) v sodelovanju s strokovnim vodjo dr. Sandijem Sitarjem. Drugi zunanji sodelavci so bili: mag. Boris Brovinsky (Tehniški muzej Slovenije), Jože Čuden, Marko Malec, Albin Novak, Matjaž Ravbar (Vojaški muzej Slovenske vojske), Janez Žerovc. Razstavo sta oblikovala arhitekta Marko Smrekar (zasnova in tehnični del) in Barbara Bogataj Kokalj (grafični del).

Predstavljajo se pomanjšana letala: Eda 5, Eda 7, Apis, KB-3 Jadran, Tonček, Libis 520, Inka, Minima, Trojka, KB-6 Matajur, Aero 3, Libela, Kavka, Štorklja (v razmerju 1 : 2, 1 : 3, 1 : 4 do originala) ter zbirka poustvarjenih maket iz časa slovenske tovarne Letov-Libis. Večina je last Albina Novaka, nekaj so jih prispevali drugi modelarji. Razstava opozarja tudi na upodobitve letenja v likovni umetnosti, prve praktične poskuse letenja, na letalske pionirje in vélike konstruktorje v svetu in na Slovenskem. Predstavljeni so nekateri najpomembnejši slovenski modelarji, med njimi Stanko Bloudek, Pavel Podgornik, Zlatko Bisail in Marjan Mencinger.

Posebej je omenjena slovenska proizvodnja letal in seveda modelarstvo kot zelo razširjena tehnično-športna dejavnost. Prikaz dopolnjujejo filmi Letalstvo na Slovenskem, Bloudkov leteči človek in Leteča brata Rusjan, predavanja in delavnice. Razstava Letalstvo v modelih opozarja na bogato slovensko letalsko ustvarjalnost in bi morda lahko pomenila tudi zametek v letalskih vrstah tako želenega slovenskega letalskega muzeja.

 
© 2003 - 2015 Muzeji Radovljiške občine  |  Vse pravice pridržane                                          Izvedba: Rubins
 
I Feel Slovenia Radolca