Muzeji Radovljiške Občine-Galerija Šivčeva hiša Radovljica
 
Mestni muzej
Sivceva hisa
Muzej talcev
Cebelarski muzej
Kovaski muzej
domov
urniki
aktualno
zaposleni
info javnega znacaja
kje smo
povezave
 
   
ARHIVA RAZSTAV 2010
Avgust 2010
Stran:
A-mucha
Julij - Avgust 2010

Iz galerijskega depoja

Na pričujoči razstavi so zbrane umetnine, ki so jih prispevali naslednji likovni umetniki:
arrow Peter Abram
arrow Marjeta Cvetko
(2005)
arrow Peter Černe
arrow vTone Demša
arrow Veno Dolenc
(2005)
arrow Lovro Inkret
arrow Marija Orthaber
arrow Andreja Peklar
(2007)
arrow Nataša Prestor
(2007)
arrow Arjan Pregl
(2006)
arrow Maksim Sedej
arrow Daša Simčič
(2008)
arrow Rudi Skočir
(2005)
arrow Damijan Stepančič
arrow Melita Vovk
arrow Alojz Zorman Fojž
(2005)

V Galeriji Šivčeva hiša se je v dobrih tridesetih letih njenega obstoja oblikovala obsežna zbirka različnih likovnih del: slik, risb, grafik, fotografij, kipov, male plastike, objektov…Ta celota je smiselno razdeljena na več manjših zbirk kot so zbirka ilustracij, zbirka del tistih avtorjev, ki živijo ali izhajajo iz Radovljice ali njene okolice ter zbirka del slovenskih in tujih umetnikov, ki smo jo pridobili iz sodelovanja v projektu Slovenija odprta za umetnost.

Najštevilčnejša je zbirka ilustracij, ki je od leta 2002 tudi stalno na ogled. Takrat je namreč ustrezno obnovljeni prostor v prvem nadstropju Šivčeve hiše postal primeren za predstavitev te dragocene zbirke. Na stalno razstavo nismo mogli uvrstiti vseh ilustracij, saj jih je bilo za relativno majhen prostor preveč, so pa vsaj z enim svojim delom zastopani prav vsi zbrani avtorji.

Na tem mestu je treba poudariti, da je Galerija Šivčeva hiša edina muzejska ustanova v Sloveniji, ki se ponaša s tako zbirko. Zanjo je zaslužna tedanja direktorica, umetnostna zgodovinarka Maruša Avguštin, ki je že leta 1976 začela sistematično in strokovno spremljati to, tedaj prezrto, zvrst likovne umetnosti. V dobrih tridesetih letih so se zvrstile razstave vseh vidnejših ilustratork in ilustratorjev, hkrati pa so se odkupovale tudi njihove najkvalitetnejše ilustracije. Dosežke na področju slovenske ilustracije v Galeriji Šivčeva hiša zavzeto spremljamo tudi danes.

S pričujočo razstavo vas seznanjamo z ilustracijami Melite Vovk, Alojza Zormana Fojža, Maksima Sedeja in Petra Abrama, ki jih leta 2002 nismo uvrstili na pregledno razstavo, saj so bili ti avtorji že zadovoljivo predstavljeni z drugimi deli ter ilustracije Andreje Peklar, Arjana Pregla, Damijana Stepančiča, Marjete Cvetko, Rudija Skočirja, Daše Simčič in Vena Dolenca, ki so jih avtorji ustvarili po letu 2002.

Obe razstavi, stalna v prvem nadstropju in občasna, ki jo lahko poimenujemo tudi nove pridobitve, prinašata pregled celotnega ilustratorskega opusa Galerije Šivčeva hiša.

Razstavo ilustracij smo popestrili z likovnimi deli, predvsem z malo plastiko, Nataše Prestor, Petra Črneta, Lovra Inkreta, Toneta Demšarja in Marije Orthaber, ki sicer že dolgo bogatijo zbirko, a le redko zapustijo naš depo.

nazaj nazaj  
Maj 2010
 
sinji vrh
AGATA PAVLOVEC - podrobnosti si lahko ogledate - TUKAJ
Povezava na  Adobe Acrobat ReaderZa pregled datoteke potrebujete Adobe Reader
Če Adobe Reader-ja še nimate nameščenega v svojem računalniku, ga dobite TUKAJ
nazaj nazaj
Stran:
printNatisni to stran  

 

© 2003 - 2015 Muzeji Radovljiške občine  |  Vse pravice pridržane | Izvedba: Rubins
 
I Feel Slovenia Radolca